Չինաստանում թեյագործական առաջին գյուղի համբավը վայելող Ուցզատայը թեյի մշակումն ու մատուցումն արվեստի է վերածել
5 րոպեի ընթերցում

Հնուց կայսերական պատվավոր անունը վաստակած թեյի մշակման շրջանի ուղիղ սրտում է գտնվում Ուցզատայի զբոսաշրջային և մշակութային համալիրը, որտեղ ներդաշնակված են այս մշակաբույսի աճեցման ավանդույթները և տուցզյա ժողովրդի յուրահատուկ կոլորիտը։
Ընդհանուր առմամբ՝ 8.5 քառ. կիլոմետր ընդգրկող տարածքում առկա են վեց գեղատեսիլ գոտիներ՝ Թեյի ծաղիկների հովիտը, Կայսերական թեյի հրապարակը, Թեյի բլուրները, Լոնգդոնգի ծոցը, Չանոնի հայրենիքը և Ռոմանտիկ թեյի պլանտացիաները։
«Արմենպրես»-ի թղթակիցը «Աշխարհը դիմավորում է ձեզ այստեղ. արտասահմանյան լրագրողների ճամփորդություն Հուբեյում» ծրագրով լրագրողական շրջայց է կատարել նահանգում և ծանոթացել տեղի զբոսաշրջային հայտնի վայրերին, հյուրընկալության ավանդույթներին ու տեղական մշակույթի այլ գրավիչ առանձնահատկությունների:
Ըստ զբոսավարների՝ այս վայրի պատմությունը սկիզբ է առնում 1784 թվականից, երբ Ցյանլուն կայսեր գահակալության ժամանակ տեղի Տուցզյա ցեղապետը պալատին նվիրեց տարածքից բերված թեյի ընտիր տերևներ։ Կայսրը, հիացած դրանցից պատրաստված թեյի համով, գյուղին շնորհեց «Կայսերական բարեհաճություն և առատաձեռնություն» պատվավոր հուշատախտակը։
Այդ ժամանակներից ի վեր՝ Ուցզատայի թեյը հայտնի է որպես «կայսերական», իսկ բնակավայրը ձեռք է բերել Չինաստանի առաջին թեյագործական գյուղի համբավը։
Թեյի հինավուրց այս ծննդավայրին ծանոթանալու նպատակով զբոսաշրջիկների համար ստեղծված են բազմաթիվ հարմարավետ արշավային արահետներ, աստիճաններ, ընդհուպ՝ կարելի է երթևեկել ճոպանուղով:
Բացի այդ՝ դեռ հնուց այստեղ բլրակի վրա կառուցվել է ամառային տաղավար, որտեղից կարելի է դիտել թեյի լայնատարած հանդակներն ու շրջակա գեղատեսիլ լանդշաֆտը:
Ընդհանրապես Ուցզատայի տեղական տնկարկները հայտնի են հնագույն թեյի նախ մշակման հարուստ ավանդույթներով, ապա արդեն յուրահատուկ նուրբ համով ու ազնվաբույրով:
Գյուղն արժանացել է բազմաթիվ պատվավոր կոչումների ՝ «Միջազգային հմայիչ թեյի գյուղ», «Չինաստանի ամենագեղեցիկ թեյի այգին», ինչպես նաև ստացել է 4A կարգի զբոսաշրջային գոտու պաշտոնական կարգավիճակ։
Բացի այդ, այն ճանաչվել է Հուբեյ նահանգի ամենագեղեցիկ գյուղերից մեկը։ Տուցզյա ժողովրդի համար թեյը կյանքի անբաժանելի մասն է: Այն ոչ միայն օգտագործվում է որպես ամենօրյա ըմպելիք, այլ նաև կարևոր դեր է խաղում նվիրատվության, հյուրերի ընդունելության, հարսանեկան արարողությունների, հուղարկավորության և այլ ավանդական միջոցառումների ժամանակ: Թեյի արտադրության պատմական ավանդույթն այստեղ փոխանցվում է սերնդեսերունդ։ Այսօր Ուցզատայի թեյի արտադրության տեխնիկան պաշտոնապես ճանաչվում է որպես Հուբեյ նահանգի ոչ նյութական մշակութային ժառանգություն:
Սերունդների քրտնաջան աշխատանքի և խնամքի շնորհիվ թեյի տնկարկների մասշտաբները շարունակաբար աճել են՝ հասնելով ավելի քան 13,000 հեկտարի:
Տեղի մասնագետներն էլ հաջողությամբ ստեղծել են բարձրորակ սորտեր, որոնք հատկապես հարմար են տեղական կլիմայի և հողի համար:
Ներկայում Ուցզատայի թեյի արտադրությունն իրականացվում է նաև տեխնոլոգիական ու մեքենայացված եղանակներով՝ ժամանակակից ագրոարդյունաբերական ստանդարտներին համապատասխան՝ ներառյալ էկոլոգիապես մաքուր վերամշակումը, օրգանական գյուղատնտեսության և արտահանման սերտիֆիկացման չափանիշների պահպանումն ու որակի եվրոպական ստանդարտների ապահովումը: Այս միջոցառումների շնորհիվ թեյի այս տեսակը ոչ միայն պահպանում է ավանդական համն ու բույրը, այլև վստահորեն մուտք է գործում միջազգային շուկա ՝ որպես բարձրորակ, անվտանգ և էկոլոգիապես մաքուր արտադրանք:
Սկսած 2013 թվականից՝ գարնանը Ուցզատայում անցկացվում է թեյի սեզոնի բացման փառատոն։ Դրան հրավիրվում են թեյի սիրահարներ Չինաստանի և աշխարհի բոլոր անկյուններից։ Հյուրերը հնարավորություն ունեն հավաքել առաջին գարնանային թեյը, մասնակցել ժողովրդական ներկայացումներին, լիովին վայելել կայսերական թեյի հարուստ մշակույթը:
Հատկանշական է, որ Ուցզատայում թեյի մատուցման յուրահատուկ արարողությունը, նույնիսկ, արվեստի, կարելի է ասել, նաև ծիսական մակարդակի է հասցված: