Life

Ամերիկացի գիտնականները նշել են վաղաժամ մահվան գլխավոր պատճառը

2 րոպեի ընթերցում

Ամերիկացի գիտնականները նշել են վաղաժամ մահվան գլխավոր պատճառը

ԵՐԵՎԱՆ, 17 ՍԵՊՏԵՄԲԵՐԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: ԱՄՆ-ի Health Metrics and Evaluation (IHME) ինստիտուտի գիտնականներն անառողջ սնունդը համարել են վաղաժամ մահվան ամենատարածված պատճառը, տեղեկացնում Է «Արմենպրես»-ը՝ հղում անելով The Independent-ին:

Փորձագետների եզրակացությունների համաձայն՝ սխալ սնունդը բնորոշվում Է մրգերի, բանջարեղենի, ընկուզեղենի եւ ձավարեղենի քիչ գործածությամբ եւ կարմիր մսի, աղի եւ ոչ ալկոհոլային քաղցր ըմպելիքների շատ գործածությամբ:

Գիտնականները նաեւ նշում են, որ անառողջ սնունդն ավելի բացասական ազդեցություն Է գործում մարդու օրգանիզմի վրա, քան ալկոհոլի եւ ծխախոտի գործածումը: Սխալ սնունդը հանգեցնում Է օրգանիզմի ոչ կայուն աշխատանքի, բազմաթիվ հիվանդությունների, ներառյալ սրտի հիվանդությունները, ինսուլտը, շաքարախտը եւ այլ քրոնիկ ախտեր:

Հետազոտության շրջանակներում նաեւ պարզվել Է, որ ռիսկի միատեսակ գործոնները տարբեր երկրներում տարբեր ազդեցություն են ունենում մահացության վրա: Օրինակ՝ Հարավարեւելյան Ասիայի երկրներում եւ Հնդկաստանում մարդիկ ավելի հաճախ մահանում են բնապահպանական վատ իրադրության պատճառով, մինչդեռ բարձր եկամուտներով երկրներում մահվան գլխավոր պատճառներից մեկը ծխելն Է: Աֆրիկայի երկրներում գիտնականները նշում են միանգամից մի քանի հիմնական գործոններ, որոնք հանգեցնում են վաղաժամ մահվան. թերասնումը, կեղտոտ ջուրը, չպաշտպանված սեռական հարաբերությունները եւ ալկոհոլի գործածումը:

Առողջության համար ռիսկի գխավոր գործոնների ուսումնասիրման աշախատանքը կատարվել Է 108 երկրներում՝ 1990 թվականից մինչեւ 2013 թվականն ըկած ժամանակամիջոցում:

AREMNPRESS

Հայաստան, Երևան, 0002, Մարտիրոս Սարյան 22

+374 11 539818
contact@armenpress.am
fbtelegramyoutubexinstagramtiktokdzenspotify

Ցանկացած նյութի ամբողջական կամ մասնակի վերարտադրման համար անհրաժեշտ է «Արմենպրես» լրատվական գործակալության գրավոր թույլտվությունը

© 2024 ARMENPRESS

Ստեղծվել է՝ MATEMAT-ում