Երևանում՝ 11:07,   3 Մայիս 2024

Իմբիրով թխվածքը հայ վանականի միջոցով տարածվել է ողջ աշխարհում. ianyanmag.com-ի անդրադարձը

Իմբիրով թխվածքը հայ վանականի միջոցով տարածվել է ողջ աշխարհում. 
ianyanmag.com-ի անդրադարձը

ԵՐԵՎԱՆ, 25 ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Կոճապղպեղից (իմբիր) պատրաստված թխվածքը, որը հատկապես ձմռան տոներին սիրում են ուտել Անգլիայում, Մեծ Բրիտանիայում, ԱՄՆ-ում, Ռումինիայում և շատ ուրիշ երկրներում, Արևմտյան աշխարհում հայտնվել է հայ վանականի միջոցով ավելի քան հազար տարի առաջ: Ինչպես հաղորդում է «Արմենպրես»-ը` այս մասին հետաքրքրաշարժ հոդված է հրապարակել ianyanmag.com կայք:


991 թվականին Նիկոպոլիսում (ներկայիս Թուրքիայի տարածքում է) արքեպիսկոպոս Գրեգորի Մարկարը, պարսկական բանակի հետապնդումներից փախչելով, գնում է Եվրոպա և հաստատվում ֆրանսիական մի շրջանում: Տեղի իշխանությունների թույլտվությամբ նա դառնում է ճգնավոր:  

Ճգնավորին հատուկ կյանք վարելով` նա ուտելիքներում բացառում էր մսի կամ կարագի կիրառումը, փոխարենը նախընտրում էր ուտել ջրի մեջ դրված ոսպ: Նա ուներ սկզբունք` ուտել այնքան, որքան կտեղավորվեր ձախ ձեռքում: Աստիճանաբար, Գրեգորին դառնում է ճանաչված` ֆրանսիական գյուղերում գրավելով տեղի բնակիչներին և արևելյան հյուրասիրություն կազմակերպելով, որն ավարտվում էր մի թխվածքով, որը վանականը պատրաստում էր հայրենի Հայաստանից եկող բաղադրատոմսով: Թխվածքը պատրաստվում էր մեղրով և տարատեսակ համեմունքներով: Հետագայում կոճղապղպեղով թխվածքի պատրաստումը սկսում են սովորել ֆրանսիացիները, գերմանացիները, շվեդները:


Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում






youtube

AIM banner Website Ad Banner.jpg (235 KB)

Բոլոր նորությունները    


Digital-Card---250x295.jpg (26 KB)

12.png (9 KB)

Գործակալության մասին

Հասցե՝ Հայաստան, 0002, Երեւան, Սարյան փող 22, Արմենպրես
Հեռ.՝ +374 11 539818
Էլ-փոստ՝ contact@armenpress.am