Ֆրանսիական Հենեսի կոնյակի տունը 2015-ին կնշի 250-ամյակը
ԵՐԵՎԱՆ, 19 ԴԵԿՏԵՄԲԵՐԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Ֆրանսիական Հենեսի կոնյակի տունը 2015 թվականին կնշի հիմնադրման 250-ամյակը: Համաշխարհային կոնյակագործության լեգենդ Հենեսի տունն ընտանեկան բիզնեսից համաշխարհային բրենդի վերաճած եզակի ընկերություններից է: Այն երկու դարից ավելի է, ինչ համաշխարհային կոնյակագործության ավանդույթների կերտողն ու փոխանցողն է:
Հենեսի տան պատմությունն սկսվել է 1765 թվականին, երբ Լյուդովիկոս XV-ի բանակում ծառայության տարիներին ազգությամբ իռլանդացի Ռիչարդ Հենեսիին բախտ է վիճակվում փորձել բրենդի խմիչքը, որն արտադրված էր ֆրանասիական Կոնյակ քաղաքում: Ծառայությունն ավարտելուց հետո Հենեսին տեղափոխվում է Ֆրանսիա և հենց Կոնյակում է հիմնադրում իր փոքրիկ բիզնեսը: Ռիչարդ Հենեսին աշխարհին նվիրեց խմիչքի նոր տեսակ` «կոնյակ» անվանումով: Հենեսի տան շնորհիվ է, որ «կոնյակ» բառը սկսեց շրջանառվել եվրոպացիների բառապաշարում ոչ թե որպես քաղաքի անվանում, այլ որպես խմիչք:
Հենեսի տան հիմնադրի ժառանգներն ութ սերունդ է, ինչ պահպանում և զարգացնում են իրենց ընտանեկան գործը: XIX դարի երկրորդ կեսերին Հենեսի տան ներկայացուցիչ Մորիս Հենեսին հեղաշրջում է մտցնում կոնյակի աշխարհում՝ առաջարկելով կոնյակների գնահատման նորարարական մոտեցում: Նա սկսում է իր կոնյակները դասակարգել հնեցման հիմքով` մի դեպքում որպես գնահատման չափանիշ ընտրելով աստղի սիմվոլը, մյուս դեպքում հնեցումը բնութագրելով լատինական տառերով՝ V.S. (Very Special. կոնյակի սպիրտ, հնեցված առնվազն 2,5 տարի), V.S.O.P. (Very Superior Old Pale. ոչ պակաս, քան 4 տարի) և X.O. (eXtra Old. ոչ պակաս, քան 6 տարի):
Ֆրանսիայում կոնյակի սերտիֆիկացում իրականացնող «Կոնյակի ազգային միջմասնագիտական գրասենյակ»-ն այսօր էլ կիրառում է գնի և որակի այն ստանդարտները, որոնց հեղինակն է Մորիս Հենեսին:
Հենեսի կոնյակի տունը գործունեության 250 տարիների ընթացքում մշակել և թողարկել է կոնյակի բազում ապրանքանիշեր: Ամենահայտնիներն են՝ Hennessy V. S. (Very Special), Hennessy V. S.O. P. (Very Superior Old Pale), Hennessy X. O. (Extra Old), Hennessy Paradis, որոնցից յուրաքանչյուրը տարբերվում է իր համաբույլով, եզակի բաղադրատոմսով, խնամքով ընտրված կոնյակի սպիրտերի համադրությամբ և հնեցմամբ:
Հենեսի տունը եղել և մնում է կոնյակագործության հոմանիշ: Ապագան կառուցվում է լեգենդներ ստեղծելով:
Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում