Ինչպես պատրաստել աղի բլիթ
ԵՐԵՎԱՆ, 22 ՀՈՒՆՎԱՐԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Այս տարի Հայ առաքելական եղեկեցին Սուրբ Սարգսի տոնը նշում է հունվարի 23-ին: Ս. Սարգսի տոնը Հայաստանում ընդունված է նշել ոչ միայն եկեղեցական ծեսով, աղոթքով, այլեւ ժողովրդական սովորույթներով, որը մեզանում նվիրական ավանդույթ է: Ս. Սարգիսը երիտասարդների արագահաս բարեխոսն է: Նրա միջնորդությամբ հրաշքներ են տեղի ունենում: Այդ օրը երիտասարդներն աղոթում են Սրբին, որ իրենց աղոթքները հասցնի առ Աստված: Ս. Սարգիսը սիրո երազանքն իրականացնող Սուրբ է: Սուրբ Սարգիս տոնի անբաժանալի մասն է աղի բլիթի արարողությունը: Տոնի նախորդ օրը երիտասարդներն ուտում են աղի բլիթ` հույսով, որ երազին իրենց կյանքի ուղեկիցը ջուր կտա:
Ինչպես պատրաստել աղի բլիթ
Բաղադրիչներ.
ալյուր – 1 բաժակ,
աղ – 1 ճ. գդ.,
ջուր
Ալյուրը մաղել, խառնել աղի հետ: Ավելացնել այնքան ջուր, որ ստացվի պինդ խմոր: Խմորը բաժանել փոքրիկ գնդիկների, գրտնակով կլոր բացել: Բլիթները շարել տապակի վրա, թխել մինչև վարդագույն դառնալը:
Մեկ այլ տարբերակով առաջարկվում է տարայի մեջ լցնել այլուրն ու աղը, խառնել, ապա ջուր ավելացնել: Խորհուրդ է տրվում ավելացնել նաև մածուն և թթվասեր, որպեսզի լինի ավելի համեղ: Անհրաժեշտ է խմորը գրտնակել՝ ստանալով բարակ շերտ: Բաժակի օգնությամբ խմորից կլորակներ ստանալ ու դնել թավայի մեջ` թխելով 15-20 րոպե:
Սուրբ Սարգսի տոնին հիշարժան սովորություններից է տան տանիքին կամ պատշգամբին փոխինդով մատուցարան դնելը եւ սպասելը Ս. Սարգիս զորավարի ձիու պայտի հետքին: Ըստ ավանդույթի` Ս. Սարգիսը պետք է հրեշտակների ուղեկցությամբ անցնի եւ ում մատուցարանի մեջ դրված ալյուրի կամ փոխինդի մեջ թողնի իր ձիու պայտի հետքը, այդ տարի կիրականանա երիտասարդի երազանքը: Սիրահարված երիտասարդները տոնի առթիվ միմյանց բացիկներ եւ քաղցրավենիք են նվիրում:
Աննա Գզիրյան