Գիտնականները պատմել են՝ ինչպես նվազեցնել սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգը

Armenpress 17:11, 14 Նոյեմբեր, 2017
ԵՐԵՎԱՆ, 14 ՆՈՅԵՄԲԵՐԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Շաբաթական երկու բուռ ընկույզը կարող Է սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգը նազեցնել գրեթե մեկ քառորդով: Այդ մասին, ինչպես տեղեկացնում Է «Արմենպրես»-ը, գրել Է Daily Mail-ը՝ վկայակոչելով Հարվարդի համալսարանի գիտնականներին:

200 հազար մարդու շրջանում կատարված հետազոտությունը ցույց Է տվել, որ բոլոր տեսակի ընկույզներն օգնում են կանխելու մահվան ամենատարածված պատճառը: Սննդի մեջ շաբաթական երկու կամ ավելի անգամ նուշ, պնդուկ, պիստակ, նշտի կամ այլ ընկույզներ գորածածողները համապատասխանաբար 23 եւ 15 տոկոսով ավելի քիչ են ենթակա սիրտ-անոթային հիվանդությունների:

Նույն քանակությամբ գտնընկույզը, որն իրականում ընկույզ չԷ, սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգները նվազեցրել Է համապատասխանաբար 15 եւ 13 տոկոսով:

Շաբաթական եւ ավելի հաճախ մի բուռ (հունական) ընկույզի գործածումը հիվանդությունների վտանգները նվազեցրել Է համապատասխանաբար 21 եւ 19 տոկոսով:

Ընկույզներում օգտակար հատկություններ են գտել դրանցում հակաօքսիդիչների, սպիտակուցների, սննդարար նյութերի, միներալների եւ սննդային թելքերի պարունակության շնորհիվ: Բացի սիրտ-անոթային հիվանդություններից, ընկույզները կանխում են նաեւ այլ հիվանդություններ, այդ թվում՝ քաղցկեղը, շաքարախտը, շնչուղիների հիվանդությունները եւ դեմենցիան (ձեռքբերովի թուլամտությունը): «Մեր հետազոտությունը հավաստեց սննդաբաժնում տարբեր տեսակի ընկույզներ ներառելու հանձնարարականները՝ խրոնիկական հիվանդությունների վտանգը նվազեցնելու համար»,- հայտարարել Է հետազոտության առաջատար հեղինակ, սննդագետ Մարթա Գուաշ Ֆեռեն, հաղորդել Է ՌԻԱ Նովոստին:



Գործակալության մասին

Հասցե՝ Հայաստան, 0002, Երեւան, Սարյան փող 22, Արմենպրես
Հեռ.՝ +374 11 539818
Էլ-փոստ՝ contact@armenpress.am