Անգլիացի գիտնականները բացահայտել են քաղցաբուժության ամենաօգտակար տարատեսակը
ԵՐԵՎԱՆ, 20 ՄԱՐՏԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Անգլիայի Սուրեյի համալսարանի գիտնականները պարզել են, որ չափավոր քաղցածությունն՝ ընդմիջումներով, ավելի լավ Է նվազեցնում սիրտ-անոթային հիվանդությունների վտանգը, քան ցածրկալորիական սնունդը: Մասնագետների հոդվածը հրապարակված Է British Journal of Nutrition հանդեսում: Այս մասին հաղորդվում Է EurekAlert!-ի մամուլի տեղեկագրում, տեղեկացնում Է «Արմենպրես»-ը:
Հետազոտությանը մասնակցել են ավելորդ քաշով մարդիկ, որոնք պետք Է կորցնեին իրենց զանգվածի հինգ տոկոսը: Կամավորների մի խումբը սովորական ռեժիմով Էր սնվում շաբաթական սոսկ հինգ օր, իսկ մյուսը սննդաբաժնի կալորիականությունը նվազեցրել Էր օրական 600 կիլոկալորիայով:
Գիտափորձի ընթացքում մաղվել Է մասնակիցների շուրջ 20 տոկոսը, որոնք չեն կարողացել հետեւել սննդակարգին կամ չեն իջեցրել հարկավոր քաշը, իսկ 27 մարդ ավարտել Է ծրագիրը: Պարզվել Է, որ 5:2 սննդակարգը, որի դեպքում մարդը շաբաթական երկու օրվա ընթացքում սննդաբաժնի կալորիակականությունը սահմանափակում Է մինչեւ 500 – 600 կիլոկալորիա, նպաստում Է ճարպի արագ յուրացմանը: Այդ խմբի մարդկանց հաջողվել Է ցանկալի արդյունքի հասնել 59 օրում, իսկ ամենօրյա սննդակարգը պահանջել Է 73 օր:
Ըստ որում չափավոր քաղցածությունն՝ ընդմիջումներով, նպաստել Է սիստոլիկ զարկերակային ճնշման իջեցմանը ինը տոկոսով՝ առաջին խմբի մարդկանց մոտ եւ երկու տոկոսով՝ երկրորդ խմբի մոտ:
Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում