«Հայաստանի Հանրապետություն» օրաթերթ. Պարտադիր պահանջներ, որոնք կոնյակի համբավի անբաժանելի մասն են
ԵՐԵՎԱՆ, 28 ՄԱՐՏԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: «Պետք է կարողանանք ճիշտ պահպանել հայկական կոնյակի համբավը: Այն մեր երկրի ամենահայտնի խորհրդանիշերից է: Պահանջներ կան, օրինակ, հայկական կոնյակի գինենյութի մասով, որ այն պետք է պատրաստված լինի Հայաստանի եւ Արցախի տարածքներում աճեցված խաղողի հատուկ սորտերից՝ Ոսկեհատ, Մսխալի, Ճիլար, Գառան դմակ, Կանգուն, Կախեթ, Լալվարի, Ազատենի, Մեղրաբույր, Ռքածիթելի, Բանանց, Մասիս, Վանի, Խնդողնի, Թոզոտ, Սեւենի եւ Սեւ Արենի: Խաղողի այլ սորտերի կշռային տոկոսը հայկական կոնյակի գինենյութի պատրաստման համար պիտանի խաղողի սորտերի մեջ չպետք է գերազանցի 5 տոկոսը: Խաղողի արգելված սորտերի (Նոահ, Օթելլո, Իզաբելա, Ջաքեզ, Քլինթոն եւ Հերբեմոնթ) բերքից հայկական կոնյակի արտադրությունն արգելվում է:
Միաժամանակ, հայկական կոնյակի գինենյութերում բնական սպիրտի փաստացի նվազագույն քանակությունը պետք է լինի ոչ պակաս 8,0 ծավալային տոկոսից, իսկ գինենյութի համար նախատեսված 100 կգ խաղողի մամլումից ստացված քաղցուի քանակությունը չպետք է գերազանցի 88 լիտրը: Պարզվում է՝ հայկական կոնյակի գինենյութի թորման համար հստակ ժամկետ էլ է սահմանված, որն ընդգրկում է բերքի տարվա նոյեմբերի 1-ից մինչեւ հաջորդ տարվա հուլիսի 1-ն ընկած ժամանակահատվածը: Պահպանվու՞մ են դրանք»:
Նյութն ամբողջությամբ կարդացեք թերթի այսօրվա համարում:
Բաժանորդագրվեք մեր ալիքին Telegram-ում