Գիտնականները նշել են երեխաների ճարպակալման հիմնական պատճառներից մեկը
ԵՐԵՎԱՆ, 14 ՄԱՅԻՍԻ, ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության (ԱՀԿ) Եվրոպայի տարածաշրջանային բյուրոյի գիտնականները վերլուծել են կապը կրծքով կերակրման եւ երեխաների մոտ ճարպակալման զարգացման ռիսկի միջեւ, տեղեկացնում Է «Արմենպրես»-ը:
Հետազոտողներն ուսումնասիրել են դպրոցական կրտսեր տարիքի երեխաների առողջության վերաբերյալ տվյալները Եվրոպայի 22 երկրներում: 13,7 միլիոն մարդուց գրեթե 400 հազարը տառապում Է վերջին աստիճանի ճարպակալմամբ, իսկ ավելորդ քաշ Է արձանագրվել յուրաքանչյուր հինգերորդ երեխայի մոտ:
Պարզվել Է, որ այն մանկիկները, որոնց երբեք չեն կերակրել կրծքի կաթով, ենթակա են այդ հիվանդության զարգացման մեծ ռիսկի: Միջին հաշվով երկրների մեծ մասում ընտրանքից մանկիկների 77 տոկոսից ավելին կերակրվել Է կրծքով: Բացառություն են կազմել Իռլանդիան, որտեղ կրծքով կաթ չի ստացել նորածինների 46 տոկոսը, Ֆրանսիայում այդ ցուցանիշը կազմել Է 38 տոկոս, Մալթայում՝ 35 տոկոս:
«Որքան երկար Է երեխան գտնվում կրծքով կերակրման վիճակում, այնքան հուսալի Է նա պաշտպանված ճարպակալման առաջացումից»,- նշել Է Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպության Եվրոպայի տարածաշրջանային բյուրոյի ոչ վարակիչ հիվանդությունների եւ առողջության ամրապնդման բաժնի տնօրեն Բենտե Միքելսենը:
Նշվում Է, որ տարածաշրջանում այդ տիպի կերակրման մեթոդները չեն համապատասխանում ԱՀԿ-ի հանձնարարականներին: Մասնագետները պնդում են, որ նորածիններին անհրաժեշտ Է կրծքի կաթով կերակրել մինչեւ վեց ամիս, իսկ այնուհետեւ հարկավոր Է մտցնել հավելյալ սնուցում՝ շարունակելով կրծքով կերակրումը մինչեւ երկու տարեկան եւ ավելի ուշ, հաղորդել Է ՌԻԱ Նովոստի գործակալությունը: