Պատմության հետագծով 

Armenpress 11:00, 19 Հունիս, 2021

ԵՐԵՎԱՆ, 19 ՀՈՒՆԻՍԻ, ՀԱՅԱՍՏԱՆԻ ՀԱՆՐԱՊԵՏՈՒԹՅՈՒՆ/ԱՐՄԵՆՊՐԵՍ: 1920 թ. հունիսի 19-ին «Նեմեսիս» գործողության շրջանակներում Արամ Երկանյանը գնդակահարեց Ադրբեջանի նախկին վարչապետ Ֆաթալի Խան Խոյսկուն եւ վիրավորեց նրա ընկեր Խան Մահմադովին` Բաքվի խորհրդարանի «Մուսավաթ» կուսակցության հիմնադրին:

-1996 թ. հունիսի 19-ին մահացել է Մայքլ Տեր-Պողոսյանը՝ հայազգի ֆիզիկոս, գյուտարար: 1977 թ. Միքայել Տեր-Պողոսյանը ստեղծել է համակարգչային տոմոգրաֆիայի միջոցով մարդու մարմնի պատկերը վերարտադրող սարքը։ Տոմոգրաֆն օգտագործվում է քաղցկեղային գոյացության հայտնաբերման համար, ինչպես նաեւ՝ սրտային հիվանդությունների վերահսկման ժամանակ։ Այն հեղաշրջում առաջ բերեց ուղեղի ֆունկցիաների ըմբռնման ասպարեզում։

-1097 թ. հունիսի 19-ին Առաջին խաչակրաց արշավանքի ժամանակ խաչակիրները գրավեցին Նիկիա քաղաքը։

-1807 թ. հունիսի 19-ին ռուս-թուրքական պատերազմի (1806-1812 թթ.) ժամանակ Աթենքի մոտ ծովային ճակատամարտում ռուսները ջախջախեցին թուրքական բանակը։

 

Հետաքրքիր փաստեր

-Երկրագնդի ցամաքը զբաղեցնում է շուրջ 13,6 միլիարդ հեկտար տարածք, որից 1 միլիարդը մարդն այսօր օգտագործում է գյուղատնտեսական նպատակներով։ Նա մշակում է բույսերի ավելի քան 400 տեսակ, որոնց մեծ մասը հացահատիկային են։

-Ցորենը հացազգիների ընտանիքին պատկանող բույս է, ունի ավելի քան 25 տարատեսակ՝ վայրի եւ մշակովի։ Այդ տեսակներից շատերի հայրենիքը Հայաստանն է, օրինակ՝ վայրի ուրարտական ցորենի, արարատյանի (վերջինս աճում եւ պահպանվում է «Էրեբունի» արգելոցում՝ Կոտայքի եւ Արարատի մարզերի սահմանագծում)։

-Դեռեւս 2500 տարի առաջ Արարատյան դաշտում մշակվել է միահատիկ ցորենը։

-Ցորենի սերմերն սկսում են բուսնել 1-2 0C ջերմաստիճանի պայմաններում, սակայն նրանց համար լավագույն ջերմաստիճանը 12-15 0C-ն է։ Ձյան ոչ բարակ շերտի տակ աշնանացան ցորենը դիմանում է մինչեւ -20 0C ցրտին, իսկ երբ դաշտերին կես մետր բարձրության ձյուն է իջնում, ցորենը դիմանում է մինչեւ -40 0C-ին։ Գարնանացան ցորենի ծիլերը դիմանում են -13 0C-ին, սակայն հատիկալիցքի փուլում չնչին ցուրտն էլ բավական է, որպեսզի բույսը վնասվի։

-Ցորենը սննդարար է, ունի բարձր կալորիականություն, պարունակում է սպիտակուցներ (10-25 տոկոս), ածխաջրեր (60-64 տոկոս), ճարպեր, վիտամիններ, ֆերմենտներ, ֆոսֆոր, երկաթ, կալցիում, հանքային նյութեր։ Այն նաեւ կարեւոր պարենային նշանակություն ունի։

-Ցորենից ստանում են նաեւ սպիրտ, օսլա, սոսինձ։ Իսկ ծղոտն օգտագործում են որպես ցամքար եւ կեր, նաեւ որպես թղթի հումք։

Ա. Հ.   



Գործակալության մասին

Հասցե՝ Հայաստան, 0002, Երեւան, Սարյան փող 22, Արմենպրես
Հեռ.՝ +374 11 539818
Էլ-փոստ՝ contact@armenpress.am